Greșelile se pedepsesc?

În procesul de învățare și de adaptare la mediul social și familial o cumpănă normală este dată de greșeală. Intervine aici o dilemă, trebuie pedepsit copilul, cum trebuie pedepsit și dacă va învăța din pedepse?

Pedeapsa este restricționarea libertății copilului pentru o anumită perioadă de timp sau până la momentul în care copilul îndeplinește o anumită sarcină. Pedepsele nu trebuie folosite la întâmplare, ci ar trebui folosite logic, fie în scopul de a îi demonstra copilului că nu și folosește libertatea într-o manieră responsabilă, fie pentru a realiza că anumite comportamente nu sunt acceptate, fie pentru a îndemna copilul să se îndepărteze de activitățile care nu sunt permise. Toate se fac în scopul de a îndemna copilul să își îmbunătățească purtarea.

Momentul în care un copil trebuie pedepsit nu este întâmplător. Există cazuri în care copii pedepsiți se comportă mai urât decât atunci când au greșit. Acesta este cazul copiilor care au antecedente violente față de părinți. Umilirea, critica și ironia nu vor folosi unui copil pe termen lung, acestea trimit către un comportament sfidător și anti-social.

Scopul pedepsei nu este doar acela de a trezi remușcări în mintea copilului, aspecte importante sunt și conștientizarea că ceea ce a făcut este greșit și înțelegerea motivului pentru care este pedesit. În momentul în care aceste aspecte sunt clar însușite putem spune că pedeapsa a avut succes și că aceasta nu va avea consecințe asupra comportamentului viitor al copilului.

 

Va recomand scaun auto si patut de copii!

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *