Nașterea și dezvoltarea personalității copiilor
Într-o familie cu mai mulți copii ordinea în care s-a născut fiecare dintre aceștia le poate influența personalitatea. Aceste tipuri de personalitate se conturează în jurul vârstei de doi ani, nu sunt obligatorii pentru toate familiile însă sunt identificate caracteristici tipice pentru patru tipologii: copilul unic, copilul mijlociu, ultimul născut și copilul cel mai mic.
Copilul unic este privilegiat de poziția pe care o are în familie, este răsfățat, egocentrist și se adaptează mai greu în situațiile de colaborare, se bazează pe munca altora la fel cum acasă așteaptă să fie ajutat de părinți, când ceva nu iese cum dorește se simte tratat nedrept.
Primul copil este obișnuit să fie centrul atenție astfel că după mărirea familiei încearcă să recâștige acest loc, dorește să controleze lucrurile, dezvoltă un comportament responsabil și competent, în unele cazuri manifestă dorința de a îi proteja pe ceilalți.
Copilul mijlociu simte că viața este nedreaptă, că nu este iubit și că locul lui nu este în cadrul familiei. În alte cazuri este adaptabil și învață să facă față comportamentului fraților mai mici sau mai mari.
Copilul cel mai mic este răsfățat și devine șeful familiei pentru că toate se învârt în jurul său, crede că toată lumea este mai mare și mai capabilă decât el. În unele cazuri dezvoltă semntimente de inferioritate, în altele devine mai bun depășind frații mai mari.
Vrei sa afli mai multe despre celule stem Bucuresti? Afla totul despre celule stem.