Pictura in ulei pe panza

Daca faci parte din categoria persoanelor pasionate de pictura sau daca iti doresti sa incerci sa iti exprimi gandurile si trairile intr-un tablou, poate ar trebui sa iei in considerare unul dintre genurile de pictura: in tempera, ulei, acril, pe panza, lemn sau carton. Pictura in ulei dateaza de secole si este o practica artistica de anvergura. Cea mai veche descoperire de utilizare a acesteia dateaza din sec. V la Valea Bamian din Afganistan, unde artistii indieni si chinezi au creat sute de picturi ale pesterilor de acolo.

l_cfp_culori_ulei_29306__14571

 

Daca doriti sa realizati un tablou impresionant este indicat sa folositi culori ulei iar ca suport pentru acestea, panza. Insa, atunci cand vorbim de panza, nu ne referim la toate materialele textile, pentru pictura este foarte important sa alegeti panza de calitate care nu se intinde. Aceasta este mai putin higroscopica decat alte materiale care atrag umezeala din aer, dupa uscare, lucru ce duce la craparea vopselei. De asemenea, inainte de a incepe pictura, panza trebuie tratata, daca nu este tratata, datorita faptului ca panza este foarte absorbanta, va inghiti repede continutul de ulei, determinand astfel vopseaua sa se scufunde in material. Panza ofera cele mai multe avantaje: este usor de transportat, este mult mai putin laborioasa pentru pregatire, si poate fi folosita pentru a realiza picturi in dimensiuni mari. Cea mai mare pictura in ulei, cunoscuta pana acum este „Nunta din Cana” de Paolo Veronese, masoara 666 x 990 cm.

De asemenea, picturi clasice, cum ar fi Mona Lisa, au fost pictate pe panza, la fel si alte picturi impresionante cum ar fi cele de Monet sau Van Gogh. Ceea ce a facut pictura in ulei atat de atragatoare, a fost stralucirea si bogatia de culori. Ceea ce a pemis sa stea la testul timpului a fost adaptabilitatea, capriciile si cerintele fiecarui artist. Este foarte important atunci cand va hotarati sa pictati in ulei, sa folositi cele mai bune materiale pictura pe care vi le permiteti. Daca sunteti la inceput, va puteti uita dupa seturi de pictura care includ diverse materiale pentru pictura. Cumparati pensule de pictura cu peri fermi, nu indoiti prea brusc peste mansonul de protectie si fiti atenti la firele care cad sau se deformeaza. De asemenea este foarte important ca acestea sa fie din materiale de calitate pentru ca rezultatul final se deosebste nu doar in functie de talentul sipregatirea artistului ci si in functie de calitate materialelor folosite.

You may also like...

1 Response

  1. Tehnica picturii in ulei este una dintre cele mai vechi si populare tehnici de pictura. Articolul prezinta cateva puncte cheie despre versatilitatea culorilor de ulei, sfaturi si recomandari in privinta suportului de pictura si auxiliarele necesare picturii in ulei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *