Anvelopele – o componenta esentiala a camionului
In ultimii ani in Romania, industria transportului a simtit o evolutie pozitiva si constanta. Astfel, cum lanturile logistice se extind, comenzile de transport marfuri devin si ele mai dese si de volume mai mari.
In ceea ce priveste transporturile realizate prin camioane/TIR-uri, in tara noastra sunt inregistrate peste 130 000 de astfel de vehicule, majoritatea utilizate in regim intens de lucru de catre companii. Datorita acestui fapt, intretinerea acestora trebuie realizata cu o foarte mare atentie, in special pe partea de consumabile.
In tara noastra, inca sunt numeroase cazuri in care anvelopele sunt tratate cu importanta ceva mai scazuta – lucru care este total nerecomandat, din diverse motive.
In primul rand, este vorba despre siguranta: atat a soferului cat si a celorlalti participanti la trafic. Un set de anvelope camioane nou, cu un nivel al presiunii corespunzator si cu o uzura uniforma reprezinta un risc minim, aproape inexistent, comparativ cu o anvelopa uzata, cu un nivel al presiunii gresit.
De asemenea, echiparea unui camion cu anvelope corespunzatoare din punct de vedere tehnic (dimensiuni, indici sau alte caracteristici specifice) poate aduce avantaje pe termen lung din punct de vedere financiar – eficienta de consum de carburant, durata de viata superioara a cauciucului, rezistenta, etc.
Nu in ultimul rand poate fi vorba si despre confortul soferului si chiar a celorlalti participanti la trafic – vorbim aici de anvelope mai putin zgomotoase, mai confortabile, etc.
Cum alegem cauciucurile potrivite pentru un camion?
Prima recomandare, si cea mai importanta, este sa va montati anvelope cu specificatiile conforme cu cele trecute in cartea tehnica a vehiculului. Datele esentiale ce trebuie avute in vedere sunt latimea, raza, inaltimea talonului, indicele de sarcina si indicele de viteza. Acestea se gasesc sub forma:
215/75R17.5 135/133 J, unde:
215 = latimea anvelopei
75 = inaltimea talonului, ca procent din latime
17.5 = raza anvelope, in inch
135/133 = indicele de sarcina
J = indicele de viteza
De regula, veti mai regasi si alte marcaje pe anvelope, precum:
M+S – anvelope testate pe noroi si pe zapada
3PMSF – anvelope ce oferta performante superioare pe timp de iarna
6PR, 8PR, etc – anvelope cu un numar specific de pliuri in constructie, ce le ofera o rezistenta sporita
Apoi, trebuie alese anvelope camioane ieftine in functie de tipul de traseu pe care vor fi rulate si de puntea pe care vor fi montate pe camion. Avem aici cauciucuri diferite pentru:
- Autostrazi, trafic regional sau pentru utilizare pe on/off-road (santiere, de regula). Gasim si anvelope cu profil/constructie speciale pentru autobuze/autocare.
- Puntea de directie, de tractiune sau pentru trailere/remorci.
Dupa ce s-au stabilit esentialele, ramane de ales dintre numeroasele branduri si tipuri de profil existente pe piata. Se gasesc diverse tipuri de cauciuc, pentru orice buget sau necesitate – fie ca vorbim de anvelope fabricate in China, comercializate la preturi mai mici, sau de branduri premium deja consacrate in domeniu precum Michelin, Dunlop sau Bridgestone. Acest proces de alegere este valabil si pentru anvelope agricole. Ca si in cazul camioanelor, utilaje agricole sunt supuse unui efort prelungit in timpul folosirii si este important sa se foloseasca doar profile de calitate care sa faca fata presiunii si utilizarii zilnice.
Alegeti calitatea si achizitionati anvelope pentru camion si anvelope agricole doar de la magazine de incredere, care pot sa va ofere garantie si livrare rapida.
Este esential sa folosim anvelopele potrivite indiferent de vehicul, atat pentru siguranta noastra cat si pentru cei din jurul nostru.
Pentru a gasi cele mai bune preturi recomand emag sau comparatoare de preturi.