Inscrierea la doctorat va fi cu succes a doua oara
In facultate am invatat foarte bine fiindca imi place domeniul ales. Literatura romana m-a fascinate, in special cativa scriitori de renume: Rebreanu, Camil Petrescu, Cezar Petrescu, Ioan Slavici, iar in ultima vreme l-am descoperit pe Eliade. Mi-ar placea sa devin specialist in Rebreanu, Cezar Petrescu sau Eliade. Eminescologi sunt multi, chiar daca Eminescu va fi mereu poetul meu de suflet.
Am aprofundat studiile la masterat si mi-am pregatit serios admiterea la doctorat. Da, stiu tot ce se poate sti la nivel academic despre activitatea literara a scriitorilor romani dragi mie, mi-am ales tema, am gasit coordonatorul, mi-am pregatit proiectul de admitere, dar am omis un lucru: cursuri germana.
Nu m-am gandit ca examenul de competente lingvistice este eliminatoriu. Asta nu inseamna ca nu aveam cunostinte de limba germana, dar nu la nivelul cerut de cei din comisie.
Esecul m-a ambitionat pozitiv si m-am inscris la cursurile organizate cu profesori bine pregatiti de germana in cadrul Ilsc.ro.
Mi-am propus ca anul urmator sa iau proba cu punctaj maxim si sa am pe certificatul lingvistic cel mai bun calificativ. Coordonatorul m-a sustinut si mi-a spus sa nu renunt la tema si la proiect, fiindca ma va sustine la admiterea de anul viitor.
Acum particip regulat la cursurile de limba germana si pe zi ce trece sunt incantata sa vad ca stiu mai multe lucruri. Metodele interactive imi permit sa ma autoevaluez cu obiectivitate si ma motiveaza sa particip cu drag la cursuri.
Daca as fi fost admisa, as fi pierdut o experienta pe cinste: materiale didactice deosebite, metode de lucru eficiente, accesul la informatiile pe care nu le stiam, stapanirea perfecta a limbii la nivel scris si vorbit, pauzele de cafea in care vorbim unii cu altii, prietenii de nadajde de la care am aflat multe amanunte legate de Scoala Doctorala pe care nu le stiam. Sunt prezenti mereu la cursuri aspirantii la un doctorat in Filozofie, fiindca cei mai mari filozofi ai lumii au fost germani si si-au scris tezele in aceasta limba. De fapt nici eu nu am ales germana intamplator, ci am avut in vedere:
-revistele stiintifice care apar in acesta limba. Sunt multe si foarte bune, iar cei care publica trebuie sa redacteze articolele in germana.
-importanta economica a acestei limbi. Germana este considerata o limba a afacerilor, in plus, Germania este Paradisul locurilor europene de munca. Cine stie daca nu voi fi nevoita sa lucrez, sa completez bursa de doctorat, cat ma voi afla la una din univeristatile renumite din acesta tara pentru cercetare.
-este limba marilor ganditori si inventatori ai lumii.
-imi place cum suna.
Cand faci un lucru foarte bun, esti sigur de reusita. Stiu asta din concursuri. La concursurile literare sau campaniile de blogging, stii sigur cand ai evoluat impecabil si astepti premiul.
Asa sunt eu acum. Astept linistita proba lingvistica si stiu sigur ca va fi bine, fiindca de cand am fost la cursuri, pentru mine germana nu mai are secrete.
Uneori un esec lucreaza la desavarsirea noastra intr-un anumit segment. A doua oara va fi cu noroc la proba de competente lingvistice care precede admiterea la doctorat.