Masuratorile diamantelor

Lungimea, latimea si adancimea (in aceasta ordine) ale unui diamant sunt exprimate in milimetri. Pentru diamantele rotunde si patrate, lungimea si latimea sunt identice sau aproape identice.

• Lungimea este masura unei pietre de „sus” pana „jos”, asa cum ar sta intr-un inel. La cele cu forma fantezie, lungimea este intotdeauna mai mare decat latimea, cu exceptia formei inima, care poate fi de fapt mai lata decat inalta, atunci cand este montata intr-un inel.

• Latimea este masura care este perpendiculara pe lungime.

• Adancimea este distanta dintre colet (varf) si blat, atunci cand diamantul este privit din lateral. Lungimea si latimea sunt utilizate pentru a calcula raportul L / L, un indicator important al aspectului unui diamant de calitate .

Raportul Lungime/ Latime (L / L)

Coeficientul Lungime/ Latime (L / L) este calculat prin impartirea lungimii unui diamant (masura mai mare) la latimea sa (masura scurta care este perpendiculara pe lungime). De exemplu, un diamant oval cu o lungime de 5.00 mm si o latime de 3,3 mm va avea un raport L / L de 1.50 (5.00 / 3.33). Pentru diamantele rotunde, raportul L / L se calculeaza prin impartirea celui mai lung diametru la cel mai scurt, oferind astfel o indicare a cat de perfecta este piatra.

Un diamant perfect rotund sau patrat va avea un raport lungime/ latime de 1,00 (lungimea si latimea sunt egale), dar multe vor fi usor imperfecte, deoarece taieturile nu sunt perfecte. Orice raport L / L de 1,05 sau mai putin va parea perfect rotund sau patrat, cu ochiul liber. Raportul L/L este mai frecvent utilizat in formele fantezie. Nu exista nici un raport L / L „ideal” intr-o piatra cu o astfel de forma.

Adancimea

Adancimea se refera la distanta dintre colet si blat atunci cand diamantul este privit din lateral.

Adancimea este exprimata in milimetri si este oferita ca al treilea numar in „masuratorile” pentru fiecare diamant in parte (primele doua numere sunt lungimea si latimea).

Adancimea % dintr-un diamant se calculeaza prin impartirea adancimii la latimea acestuia. Asadar, in cazul in care un diamant este de 3 cm profunzime si 4,5 mm in latime, adancimea % este 66,7. Cu cat este mai mica adancimea %, cu atat mai mare va parea un diamant atunci cand este privit de sus (intrucat mai mult din marimea diamantului sta in latime, in raport cu adancimea).

Adancimea % este incorporata in taietura unui diamant. Din acest motiv, atunci cand achizitionezi o astfel de piatra, utilizeaza clasa de taietura intai (din moment ce echilibreaza mai multe masuratori, nu doar adancimea %). Atunci cand doua diamante cu aceeasi taietura sunt comparate, considera profunzimea % drept un element de departajare.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *