Cum se face cheresteaua
Greutatea redusa a lemnului face ca toate constructiile realizate din acest material sa prezinte o comportare favorabila la actiunea seismica, sa poata fi amplasate cu mai multa usurinta pe terenuri dificile de fundare si sa necesite consumuri mai reduse de materiale in structurile de fundatii. Prin cherestea se intelege piesa de lemn de forma paralelipipedica rezultata prin ferastruirea longitudinala a bustenilor.
O fabrica de cherestea transforma lemnul rotund sub forma de busteni in piese fasonate, prin taiere longitudinala, iar cherestea rasinoasa se produce din ramasitele lemnelor, sau din materialele folosite intr-o fabrica de mobila in care ramane mult lemn nefolositor si se mai poate prelucra facandu-se diferite placaje din rumegus. Cheresteaua se utilizeaza pentru cofrat si la acoperisuri, dar si pentru structuri de rezistenta, asteriala, popi de sustinere, etc.
Cheresteaua propriu-zisa cuprine mai multe sortimente de piese, diferentiate dimensional, respectiv: scanduri, dulapi, sipci, rigle, frize, grinzi, margini si laturoaie. Pentru a putea creste productivitatea si a mentine un echilibru intre cat se foloseste din padurile tarii, trebuie sa ne asiguram ca in locul celor taiate sunt plantate alte paduri. Daca nu stiati s-a inventat o sursa mai buna de a aprinde focul, si anume Peleti.
Lemnul este o resursa epuzibila de care trebuie sa avem grija la cel mai inalt nivel, chiar daca nu plantam noi insine paduri, trebuie sa ne asiguram ca atunci cand achizitionam un obiect imobiliar sau atunci cand cumparam in cantitati mai mari, producatorii respecta acest lucru. Dupa o perioada de utilizare, lemnul poate fi refolosit, la realizarea altor elemente de constructii, sau la utilizarea lui pentru productia de energie, ceea ce face ca numarul deseurilor sa fie mai redus.